Geschiedenis

Van 1975 tot nu

Het is inmiddels al meer dan vijfenveertig jaar geleden dat een groep fanatieke fietsers TWC ’t Verzetje heeft opgericht. In de zomer van 1975 streken deze heren – er waren toen nog geen fietsende dames of jeugdleden in beeld – neer onder een boom in de achtertuin van een van hen, eigenaar van een wielerzaak aan de Dorpsstraat. Deze plek was voor hen dé aankomstplek voor hun zondagse ritten. Napraten en bierdrinken brachten veel gezelligheid. En op één van die zondagse ochtenden kwam één van hen op het idee een wielervereniging op te richten.

“Ik kwam op het idee toen ik me realiseerde, dat er al verschillende wielerclubs in de omgeving van Bemmel bestonden en dat in de buurt ook al diverse wielerrondes werden verreden. Niemand was tegen mijn voorstel, dus vanaf dat moment bestond eigenlijk ’t Verzetje. De naam had ik overigens al van tevoren bedacht.”

De officiële oprichting vond vervolgens plaats op 24 oktober 1975. De huisvesting – ons clubhuis -hadden we destijds in een schuur achter de wielerzaak. Sinds die tijd hebben wij altijd de beschikking gehad over een clubhuis. Iets waar wij trots op zijn. Ons huidige, door eigen leden opgetrokken clubhuis staat al jaar en dag aan de Sportlaan in Bemmel.

In 1980, ons eerste jubileumjaar, organiseerden wij voor het eerst een clubtocht. Van Parijs naar Bemmel in 2 dagen. Vanaf Horst in Limburg fietsten onze jeugdleden op de tweede dag mee terug naar Bemmel. Sinds die tijd is onze verenging uitgegroeid naar een huidig ledenbestand van bijna 200 leden, waarvan ook al enige jaren een hechte damesgroep onderdeel uitmaakt. Daarnaast hebben wij hard gewerkt aan het opzetten van een succesvolle jeugdafdeling. Het huidige aantal van bijna 50 jeugdleden en hun enthousiaste begeleiders rijden nu wekelijks hun trainingsrondjes.

Kort na de oprichting werd in 1978 de eerste (‘wilde’) Wielerronde van Bemmel georganiseerd. Met name door deze wielerronde werd onze vereniging bekend in Bemmel en weide omgeving. In die zin overigens ‘wild’, omdat deze los van de KNWU werd georganiseerd, zonder KNW-licentie dus. De animo voor deze wilde rondes was in die jaren enorm groot.

In 1992 heeft onze vereniging zich uiteindelijk ook aangesloten bij de KNWU. Wij wilden als vereniging op wedstrijdniveau namelijk  verder en de aansluiting bij de KNWU paste daar goed in. Prijzen zoals een meter worst, een hoeslaken of 10 gulden die spontaan tijdens de wielerronde werd aangeboden voor de eerste renner die lek reed, hebben we vanaf 1993 achter ons gelaten.

Gelukkig komen deze prijzen tegenwoordig weer voor in onze huidige recreantenronde als onderdeel van de Wielerronde. Want vanaf 2010, na een pauze van 10 jaar, hebben wij de draad weer opgepakt en verlenen wij als vereniging onze medewerking aan het organiseren van de jaarlijkse wielerronde. Enkele jaren terug hebben wij als extraatje ook het nationaal kampioenschap tijdrijden voor Masters georganiseerd.

Al vanaf het jaar van oprichting organiseren wij onze eigen clubtijdritten, waarbij gestreden wordt om het (algeheel) clubkampioenschap.  Sinds 1978 strijden wij op verschillende parcoursen voor de winst. De lijst met kampioenen is dan ook lang, ofschoon enkele namen wel (veel) vaker op de lijst voorkomen. Al jaren hebben wij hiervoor nu 3 vaste afstanden.

In 2015 zijn wij begonnen met de klimmerstrofee. Een klassement voor leden over 3 ‘beklimmingen’ bij ons in de omgeving. Een mooi landschappelijk voordeel waar wij dagelijks van genieten. In oktober sluiten we het tijdritseizoen af met een koppeltijdrit. Die staat open voor iedereen ouder dan 16 jaar en deelnemers komen van heinde en verre.

Met de groei van onze vereniging in de jaren ’80, wij zijn inmiddels ook lid geworden van de NTFU, meldden zich ook meer toerfietsers. Naast de wekelijkse eigen tochten op de zondag bloeide het in teamverband rijden van toertochten bij andere verenigingen op. Wij organiseerden voor onze eigen leden ook regelmatig meerdaagse tochten, zowel in Nederland als in België, Duitsland en Luxemburg.  Bij ons 40-jarig jubileum zijn wij met 50(!) leden voor een 3-daags wielerweekend naar Sauerland geweest. Daarnaast organiseerden wij al jaren de Omloop van ’t Verzetje en de Pukkeltocht. Sinds enkele jaren staat alleen onze prachtige Pukkeltocht nog op onze kalender. Een aanrader.

Genoeg om met een positieve blik alvast te kijken naar ons volgend jubileum: 50 jaar in 2025!

TWC 't Verzetje maakt gebruik van cookies

Door verder te gaan ga je akkoord met ons cookiebeleid.
Meer uitleg vind je in onze pivacyverklaring.