Zoek
Sluit dit zoekvak.

Video ‘Liefde voor de toertocht’ staat online

Documentaire zet vrijwilligers waaronder ‘onze Frits Jansen’ op een voetstuk

Als je eens niet een rondje om de kerk wilt rijden, kun je door het gehele land wel ergens meedoen met een toertocht. Over verharde of onverharde paden, élk weekend en dat al heel wat jaren. Dankzij de inzet van talloze vrijwilligers kom je zo via leuke routes op allerlei bijzondere plekken in het land. In een documentaire van 38 minuten wordt een ode gebracht aan deze vrijwilligers. Maar óók aan het concept van de toertocht zelf, dat inmiddels tot immaterieel fietserfgoed toebehoort, aldus de initiatiefnemers. De documentaire “Liefde voor de toertocht” is nu volledig online te bekijken.

In “Liefde voor de toertocht” worden drie vrijwilligers van NTFU-fietsclub gevolgd: Elly van FTC Musselkanaal, Brian van BZET de BOSDUVELS en natuurlijk ‘onze’ Frits van TWC ’t Verzetje . Zij halen alles uit de kast om deelnemers een topdag te bezorgen. Van het uitdelen van ontbijtkoeken tot het fotograferen van deelnemers. Het drietal staat symbool voor alle harde werkers die een onbaatzuchtige bijdrage leveren aan een gezond en gevarieerd fietsklimaat. Reden genoeg dus om ze op een voetstuk te plaatsen.

Liefde voor de toertocht

Het rijden van een toertocht is dé manier om een leuke route in een mooie omgeving te fietsen. Onderweg geniet je van een hapje en drankje, en uiteraard van de gezellige sfeer. Deze tochten worden mogelijk gemaakt door enthousiaste vrijwilligers van fietsclubs. Denk aan startboogopblazers, Snelle Jelle-uitdelers, uitpijlers en hamburgerbakkers. Achter de schermen zijn deze helden vaak maandenlang bezig met het maken van draaiboeken, het regelen van vergunningen, het uitstippelen van routes en nog veel meer.

Immaterieel fietserfgoed

‘De achterliggende gedachte van de documentaire is dat toertochten wel een positief duwtje in de rug kunnen gebruiken. Tochten voor racefietsers, mountainbikers en gravelbikers staan onder druk. Zaken als strengere regelgeving, teruglopende vrijwilligersaantallen en minder deelnemers zorgen ervoor dat het steeds lastiger wordt om een tocht te organiseren’, zegt Ard Krikke van wielersportbond NTFU. Om te laten zien hoe leuk en belangrijk dit ‘immateriële fietserfgoed’ is heeft Fietssport, een initiatief van wielersportbond NTFU, Liefde voor de toertocht gemaakt.

Tochten zijn onlosmakelijk verbonden met de Nederlandse wielersport. Ze zorgen er niet alleen voor dat jaarlijks ruim 350.000 fietsers (van de ruim 900.000 wielersporters in totaal) aan een tocht deelnemen, dus sportief en gezond bezig zijn, maar ook voor sociale samenhang binnen fietsclubs en dus de maatschappij.

Ben je nieuwsgierig geworden? Bekijk hier de film op het YouTube-kanaal van Fietssport.

Bronnen: Fietssport.nl, Velozine.nl en Bicycling.com

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
Email

Soortgelijke nieuwsberichten

Laatste nieuwsberichten

TWC 't Verzetje maakt gebruik van cookies

Door verder te gaan ga je akkoord met ons cookiebeleid.
Meer uitleg vind je in onze pivacyverklaring.